Τμήμα Γεωλογίας
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών Τμήματος
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών στην Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών στην Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών Τμήματος Γεωλογίας
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Πετρογραφίας
    Πετρογραφία: Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών
  • Ηλεκτρονική Μικροσκοπία: Σκελετικά Υπολείμματα Υδρόβιων Φυτών (Διάτομα) σε Πέτρωμα
    Ηλεκτρονική Μικροσκοπία: Σκελετικά Υπολείμματα Υδρόβιων Φυτών (Διάτομα) σε Πέτρωμα
  • Φυσικοί Κίνδυνοι
    Εκτίμηση Φυσικών Κινδύνων και Απομείωση των Επιπτώσεών τους
  • Αρχαιογεωφυσική - Γεωραντάρ
    Αρχαιογεωφυσική: Εντοπισμός και Χαρτογράφιση Θαμμένων Αρχαιοτήτων
  • Μελέτη Λίθινων Εργαλείων Αστυπάλαιας
    Αρχαιογεωλογία: Μελέτη Λίθινων Εργαλείων της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού
  • Τηλεπισκόπηση: Παρακολούθηση Πιθανά Επικίνδυνων Μετακινήσεων σε Τεχνικά Έργα
    Τηλεπισκόπηση: Παρακολούθηση Πιθανά Επικίνδυνων Μετακινήσεων σε Τεχνικά Έργα
  • Κτήριο Τμήματος Γεωλογίας Π.Π.
    Σύγχρονες Κτηριακές Εγκαταστάσεις
  • Τα Σχολεία Πηγαίνουν Πανεπιστήμιο
    Διασύνδεση με την Κοινωνία: Δράση Τα Σχολεία Πηγαίνουν Πανεπιστήμιο
  • Τεχνική Γεωλογία: Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών σε Μεγάλο Τεχνικό Έργο
    Τεχνική Γεωλογία: Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών σε Μεγάλο Τεχνικό Έργο
  • Ερευνητικά Προγράμματα
    2020-2023: 1o Τμήμα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Π.Π. σε Ερευνητικά Προγράμματα
  • Σεισμολογία - Παρακολούθηση Σεισμικότητας
    Σεισμολογία: Συνεχής Παρακολούθηση και Μελέτη της Σεισμικότητας του Ελλαδικού Χώρου
  • Patras Science Festival 2018
    Διασύνδεση με την Κοινωνία: Patras Science Festival 2018
  • Τηλεπισκόπηση: Καταγραφή Γεωλογικών Εργασιών με Χρήση UAV
    Τηλεπισκόπηση: Καταγραφή Γεωλογικών Εργασιών με Χρήση UAV
  • Παλαιοντολογία: Συλλογή Απολιθωματοφόρων Δειγμάτων
    Παλαιοντολογία: Συλλογή Απολιθωματοφόρων Δειγμάτων
  • Θαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική
    Θαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική: Επίσκεψη Φοιτητών στο Ω/Κ Αιγαίο
  • Βάση Κατολισθήσεων Ελλάδας
  • Εργαστήριο Μικροσκοπίας
    Άρτια Εξοπλισμένα Εργαστήρια
  • Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
    Εκπαιδευτική Εκδρομή Φοιτητών του Τμήματος στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
  • ERASMUS+ Διεθνής Κινητικότητα: Brunei Darussalam
    ERASMUS+ Διεθνής Κινητικότητα
  • Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα
    Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα

Τελευταία Νέα

Με την τηλεδιάσκεψη παρέχεται η δυνατότητα της απομακρυσμένης συμμετοχής σε οιαδήποτε συνεδρίαση. Για την συμμετοχή απαιτείται :

  1. Πρόσβαση στον κυβερνοχώρο
  2. Πλήρη ενημέρωση του λογισμικού του συστήματος που θα συνδεθεί στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης ( Windows / Macintosh / Linux / Android)
  3. Το σύστημα θα πρέπει να διαθέτει Διαδικτυακή κάμερα με εσνωματωμένο μικρόφωνο ή Διαδικτυακή κάμερα και εξωτερικό μικρόφωνο
  4. Το σύστημα θα πρέπει να διαθέτει Ηχεία ή ακουστικά ή ακουστικά με μικρόφωνο

Η απομακρυσμένη πρόσβαση παρέχει την δυνατότητα στον εκάστοτε χρήστη να ελέγχει τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από απόσταση (εκτός γραφείου), ενώ παράλληλα μπορεί να συνδέεται σε λειτουργικές μονάδες τόσο του γραφείου του όσο και του ιδρύματος.

Για την απομακρυσμένη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο χρήστης θα πρέπει να πληκτρολογήσει την διεύθυνση http://mail.upatras.gr  , ενώ για τους προπτυχιακούς ισχύει η διεύθυνση http://mail.upnet.gr  . Απαραίτητη προϋπόθεση είναι έκαστος χρήστης να γνωρίζει τα στοιχεία σύνδεσης (username & password).

Η απομακρυσμένη σύνδεση σε λειτουργικές μονάδες του ιδρύματος ή του γραφείου, απαιτεί την εγκατάσταση του λογισμικού OpenVPN. Μέσω αυτού και με χρήση των στοιχείων σύνδεσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο χρήστης επιτυγχάνει την πρόσβαση στις λειτουργικές μονάδες του ιδρύματος (π.χ. υπηρεσίες και συλλογές της βιβλιοθήκης) και τις συνεργαζόμενες με αυτό υπηρεσίες (π.χ.  HEAL-LINK).

Τα στοιχεία σύνδεσης όσον αφορά τους προπτυχιακούς φοιτητές, γίνονται γνωστά κατά την εγγραφή τους στο πρώτο έτος από την Γραμματεία του Τμήματος. Σε περίπτωση απώλειας αυτών, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον τεχνικό υπεύθυνο του δικτύου, του οικείου Τμήματος.

Η αίτηση σύνδεσης γίνεται με υποβολή ηλεκτρονικής φόρμας προς το ΚΕΑΔΔ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται ανεξάρτητα από τον εκάστοτε χρήστη ή σε συνεργασία με τον Τεχνικό Υπεύθυνο του οικείου Τμήματος. Τα πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν αφορούν τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία ας σημειωθεί ότι δεν δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και είναι όπως στην συνέχεια : Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Τμήμα, Ιδιότητα, Τηλέφωνο (σταθερό ή κινητό), επιθυμητό όνομα χρήστη. Τα πεδία που αναφέρονται στα στοιχεία του χρήστη, θα πρέπει να συμπληρώνονται με Ελληνικούς / Λατινικούς χαρακτήρες, όπου το πρώτο γράμμα θα πρέπει να είναι κεφαλαίο και τα υπόλοιπα πεζά. Το Τμήμα καθώς και η ιδιότητα μπορεί να επιλεχθεί μέσα από την εμφανιζόμενη λίστα και αφορά (ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ (Msc, Phd), ΙΔΑΧ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ). Στο πεδίο του αιτούμενου κωδικού, ο χρήστης θα πρέπει να πληκτρολογήσει ένα όνομα με λατινικούς χαρακτήρες (μέχρι δώδεκα). Αυτός θα πρέπει να είναι διαφορετικός απο τον αντίστοιχο απομακρυσμένης πρόσβασης. Πρέπει να δοθεί προσοχή στο εξής : Κατά την πληκτρολόγηση του κωδικού, να είναι απενεργοποιημένο το πλήκτρο Caps_Lock (δημιουργία κεφαλαίων χαρακτήρων). Η αίτηση αυτή δεν αφορά Προπτυχιακούς.

Μετά την ολοκλήρωση της επιτυχούς υποβολής, το σύστημα ενημερώνει τον χρήστη με ένα κωδικό, που αποτελεί τον αύξοντα αριθμό της αίτησης, ο οποίος θα πρέπει να αποθηκεύεται. Η αίτηση αυτή δίνει στον χρήστη την δημιουργία λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και απομακρυσμένης πρόσβασης. Εάν κατά την υποβολή της αίτησης το σύστημα την απορρίψει, τότε μπορεί α. να έχει ήδη υποβληθεί αίτηση με το όνομα αυτό, β. να έχει αφεθεί κάποιο πεδίο κενό, γ. να έχει πληκτρολογηθεί λάθος στοιχείο. Η ηλεκτρονική αίτηση μπορεί να βρεθεί στην διεύθυνση [link  ]. Η πορεία της κατάστασης για την υποβληθείσα αίτηση απαιτεί την πληκτρολόγηση του αύξοντα αριθμού της αίτησης και ελέγχεται μέσω του συνδέσμου [link  ].

Η παραλαβή των στοιχείων σύνδεσης έκαστου χρήστη, πραγματοποιείται με την μετάβαση αυτού στα γραφεία της Upnet, που βρίσκονται στον δεύτερο όροφο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Στην περίπτωση παραλαβής στοιχείων από Μεταπτυχιακούς Διπλώματος Ειδίκευσης ή Υποψήφιους Διδάκτορες, θα πρέπει να προσκομίζεται και η σχετική βεβαίωση σπουδών από την Γραμματεία του Τμήματος.

Για την ψηφιακή υπογραφή ο χρήστης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με το ειδικό αναγνώστη καρτών (Σε περίπτωση που δεν διαθέτει τον αναγνώστη, θα πρέπει να επικοινωνήσει με το Κέντρο Δικτύου του Πανεπιστημίου). Από τον σύνδεσμο Academic ID, με επιλογή στην Είσοδο /Εγγραφή και ενεργοποίηση του συνδέσμου  Προσωπικών Ιδρυμάτων Φορέων, ο χρήστης πιστοποιείται μέσω των κωδικών του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Φορέα που υπηρετεί. Από τις εμφανιζόμενες καρτέλες, επιλέγεται αυτή με την ονομασία Ψηφιακά Πιστοποιητικά. Ανάλογα με την έκδοση των windows 32/64 bit  που διαθέτει έκαστος χρήστης, πραγματοποιεί λήψη του ανάλογου οδηγού. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του οδηγού, συνδέεται ο αναγνώστης στον υπολογιστή και εν συνεχεία εισάγεται η ψηφιακή ταυτότητα. Στον σύνδεσμο Ψηφιακή Υπογραφή , παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την χρήση και εισαγωγή της ψηφιακής υπογραφής.   

Oι 12 Χρυσοί Κανόνες για Προστασία των υπολογιστικών συστημάτων του χώρου εργασίας σας

1ος Κανόνας

Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή, δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να μένει ενιαίος. Αντίθετα θα πρέπει να διαχωρίζεται σε επιμέρους τομείς (partition). Η ύπαρξη το πολύ 3-4 τομέων (ανάλογα με την χωρητικότητα του σκληρού δίσκου) δεν αποτελεί πρόβλημα, ενώ θα πρέπει όλοι να είναι διαμορφωμένοι με βάση το πρωτόκολλο NTFS. Στον πρώτο τομέα (boot_c), θα πρέπει να εκαθίστανται μόνο τα λογισμικά. Σε ένα άλλο τομέα τα κείμενα και σε ένα τρίτο οποιοδήποτε άλλο χρήσιμο αρχείο. Ενας τομέας του σκληρού μπορεί να δεσμευτεί και εκεί να αποθηκευτεί σε μορφή ψηφιακής καταγραφής όλος ο πρώτος τομέας, μέσω ειδικού λογισμικού (GHOST). Με τον τρόπο αυτό όποιος ιός και να μολύνει τον υπολογιστή, ο χρήστης δεν χάνει κάποια από τα κείμενα ή τα χρήσιμα αρχεία, ενώ παράλληλα η λειτουργία του υπολογιστή, αποκαθίσταται σε περίπου 10-15 λεπτά μιας και μέσα στην ψηφιακή καταγραφή έχουν αποθηκευτεί όλες οι ρυθμίσεις του υπολογιστή κατά την εγκατάσταση.