Τμήμα Γεωλογίας
  • Αρχική
  • Ενημέρωση
  • Ανανεώσεις Εγγραφών Προπτυχιακών Φοιτητών για το Χειμερινό Εξάμηνο Ακαδ. Έτους 2024-2025

Uncategorised

Tο τμήμα Γεωλογίας εκπροσωπήθηκε στα Θερινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (Παιδικές κατασκηνώσεις) από το εργαστήριο Υδρογεωλογίας και την Αν. Καθηγήτρια κ. Ζαγγανά Ελένη, μαζί με τις Υποψήφ. Διδάκτ. Σταυροπούλου Βασιλική και Μαρία Παπαηλιοπούλου.
Τα Θερινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) είναι Μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας σε δεκαπενθήμερη βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δίνεται βαρύτητα στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης, της καλλιέργειας του αθλητισμού, στην αγάπη για τη φύση, στην οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση  μέσα από τη  σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με δραστηριότητες όπου παιδιά και  στελέχη δεν γίνονται παθητικοί αποδέκτες προαποφασισμένων προγραμμάτων αλλά δημιουργοί σε μια δημοκρατική μικρή κοινωνία.
Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά, η καλλιέργεια της αγάπης για το περιβάλλον,  όπως επίσης και η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος τους για την προστασία και τη διατήρησή του αποτελεί μια πολυδιάστατη διαδικασία, προϋποθέτοντας ταυτόχρονα συλλογικότητα και συνέργια στις πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και δράσεις που αναλαμβάνονται για την προώθησή της. Η Υδρογεωλογία είναι ένας κλάδος της Γεωλογίας που μελετά την κατανομή και κίνηση των υπόγειων νερών στα πετρώματα του φλοιού της γης. Το νερό αποτελεί ένα φυσικό πόρο,  ο οποίος έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Θα πρέπει να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητα του νερού και τη σπουδαιότητά του για την ανθρώπινη ύπαρξη, ώστε οι άνθρωποι να φέρονται με το σεβασμό που του αξίζει.
Σκοπός της Δράσης:
Με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγείται στα παιδιά η σπουδαιότητα του νερού για την ύπαρξη της ζωής και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Παρουσιάζονται οι θεματικές ενότητες:
- Το νερό πάνω στη Γη – Ο κύκλος του νερού: Η κατανομή του νερού πάνω στο  «γαλάζιο πλανήτη», ο ρόλος του νερού στην άνθηση των πολιτισμών και στην ευημερία των λαών. Θα εξηγηθεί το ταξίδι που ακολουθεί (κύκλος του νερού) και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο υπόγειο νερό.
- Γιατί χρειαζόμαστε το νερό; Παρουσιάζονται στοιχεία  για  τις  χρήσεις  και   την  κατανάλωση   του   νερού.  Αναφέρεται   το πρόβλημα της έλλειψης νερού και της ερημοποίησης  σε πολλές περιοχές της Γης.
- Το νερό κινδυνεύει!!!  Παρουσιάζονται βασικές έννοιες  της  ρύπανσης και πώς αυτή  μπορεί   να   προκληθεί στο υπόγειο και επιφανειακό νερό (π.χ. ανεξέλεγκτες χωματερές, λιπάσματα κ.λπ.).
- Παρουσίαση ενός φορητού οργάνου μέτρησης διαφόρων παραμέτρων του νερού (π.χ. θερμοκρασίας, pH), χρήσιμο στη δουλειά ενός Υδρογεωλόγου.

 

Το Σάββατο 27/4/24 επισκέφτηκε το Τμήμα Γεωλογίας η 5η Αγέλη Αεροπροσκόπων Πατρών με παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Οι αεροπρόσκοποι ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας υπό την καθοδήγηση της Επικ. Καθ. Παρασκευής Λαμπροπούλου και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε πρώτη επαφή με κάποια από τα αντικείμενα έρευνας του Τμήματος. Ευχαριστούμε τους συνοδούς Δάφνη Μεφσούτη & Ιουλία Καλογραία (πρωτοετείς φοιτήτριές μας), Νικολίνα Παπαδοπούλου και Βασίλη Αργυρόπουλο.